VOEDING

Goede voeding is van vitaal belang voor een gezonde levensstijl.

Het heeft invloed op je algehele gezondheid, energieniveau en kan het risico op verschillende ziekten verminderen.

Een gebalanceerd dieet voorziet je lichaam van essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Het kan ook bijdragen aan gewichtsbeheersing en het voorkomen van chronische aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en obesitas. Kortom, goede voeding speelt een cruciale rol in je welzijn en kwaliteit van leven.


Geen dieet, maar jij die-eet!


Je bent ontzettend gemotiveerd om te gaan afvallen en je besluit om niet meer te snoepen en minder te gaan eten. Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende diëten te vinden op het web. Ze beloven je vooral supersnel veel gewichtsverlies.

Het radicaal omgooien van je eetpatroon zorgt voor snel resultaat. Echter is het niet voor altijd vol te houden.

Het gevaar hiervan is dat zodra je weer gewoon gaat eten, de kilo's niet alleen extra hard weer terugkomen, maar je er ook nog eens extra kilo's bij krijgt. Zo ben je weer terug bij af.


Ik vind het daarom ontzettend belangrijk dat je weet hóe voeding werkt voor jou!



Minder eten of juist meer?


Om gewicht te verliezen moet je minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Hierdoor ontstaat er een tekort en zo gaat je lichaam de reserves verbranden. En dan val je af.

Let hierbij wel op jouw basaalmetabolisme: het minimum aantal calorieën die je lichaam nodig heeft om alle functies in rust goed uit te kunnen voeren, zoals je ademhaling, hartslag en de werking van organen. Factoren zoals leeftijd, geslacht, en lichaamsgrootte zijn van belang om jou basaalmetabolisme te bepalen.
Bij langdurig diëten ontstaat niet alleen het gevaar dat je last krijgt van extreme vermoeidheid, een slecht slaappatroon en een verminderde weerstand. Het zorgt er ook voor dat je geen gewicht verliest.

Je lichaam is een heel wijs instrument. Je lichaam wil overleven en vertrouwt jou niet in het aanleveren van voldoende voedingstoffen, dus gaat alles wat het binnenkrijgt vasthouden! Alles wordt dan direct opgeslagen voor later.

Logisch, toch?


Drie belangrijkste voedingstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft


Koolhydraten


Koolhydraten kun je zien als benzine die je in je auto gooit. En zonder benzine rijdt je auto niet.

Je hebt ze nodig voor energie. Koolhydraten zijn een brandstof dat wordt omgezet in glucose, o.a. voor je hersenen, zodat je alert bent.

Daarnaast bevatten goede (meervoudige) koolhydraten belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Deze stoffen zijn ontzettend belangrijk om alle processen in je lichaam goed te kunnen laten functioneren en je weerstand op peil te houden.

Slechte (enkelvoudige) koolhydraten leggen een grote druk op je suikerspiegel. Deze creëren hoge pieken en vervolgens diepe dalen in je energie. Hierdoor verbrand je niet alleen geen vet, het zorgt ook voor een grotere kans op ziekten zoals diabetes (type II).


Goede koolhydraten zijn alle soorten groenten en fruit en volkoren producten.

Slechte koolhydraten zijn o.a. snoep, koek, chips en frisdrank.



Eiwitten


Eiwitten zijn bouwstoffen voor spieren, hormonen en enzymen in je lichaam.

Ze zijn essentieel voor de bouw, onderhoud en herstel van je lichaam. 

Eiwitten in je voeding zorgt ervoor dat je suikerspiegel niet gaat pieken. Dit is gunstig om gewicht te verliezen.

Je lichaam doet er langer over om deze voeding te verwerken, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor heb je minder snel honger of trek.


Goede eiwitten bevinden zich o.a.  in vlees, vis, zuivel en peulvruchten.


Vetten


Jarenlang heeft de voedingsindustrie hun marketing ingezet op 0% vet-voeding. Vet beschikt over de meeste calorieën, dus als je die schrapt, leef je gezonder, maakte ze ons wijs. In plaats daarvan pompten ze de voeding vol met suiker om het ons wel te laten smaken. Maar vooral om ons er nog meer van te laten eten.

Goede, onverzadigde vetten zijn ontzettend belangrijk voor ons. Maar liefst 30-35% van onze dagelijkse voeding mag uit goede vetten bestaan. Vetten leveren vetzuren die belangrijk zijn voor isolatie en is tevens een energiebron. Ze handhaven een goede gezondheid en helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Goede vetten zorgen voor de absorptie van oplosbare vitamines (A, D, E en K).

Doordat ze voor een goede celstructuur zorgen, levert het je ook nog een een mooie huid op.


Goede (onverzadigde) vetten zitten in vette vis, noten, avocado's en oliën.

Slechte (verzadigde) vetten bevinden zich o.a. in fastfood, snacks, gebak en vette vleeswaren.


It's all about balance 


Om te goed te weten hoe je de voeding gaat toepassen, is het van belang om eerst bewust te worden van je huidige levensstijl en je motivatie. Het is niet alleen het veranderen van je voeding, het is ook het veranderen van je gedrag.

We kijken samen hoe je praktische veranderingen kunt toepassen en haalbare doelen kunt stellen.

Ieder mens is uniek en daarom is persoonlijke begeleiding aan te raden om te besluiten wat bij jouw levensstijl past, zodat je een gezond voedingspatroon kunt blijven hanteren en er levenslang plezier van hebt!


Ik begeleid sinds 2007 mensen succesvol naar een gezond en slank lichaam.

Neem gerust contact met me op door onderstaand formulier in te vullen:

Neem contact met ons op

Share by: